Tothom vol un policia a casa excepte quan ho fa malament

Dilluns, 1 de gener de 2018 a les 00:00

Daniel Limones (Barcelona, 1980) és el nou Inspector en cap de la Policia de Martorelles. Ha estat caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona (2009-2013); i cap de les policies locals de Maçanet de la Selva (2013) i Sant Fost (2013-2016).

Gairebé fa un mes que la Policia de Martorelles ha començat a patrullar. Com esta sent l’aterratge? 

Suau i molt ben rebut per la comunitat de Martorelles. De moment, estem en una situació tranquil·la, acabant d’incorporar el personal però bastant bé.  

Quins inputs esteu rebent de la ciutadania? 

Els hi agrada tenir una nova policia i tenen moltes esperances dipositades en aquest servei per treballar temes d’incivisme, d’infraccions de trànsit, petits furts a domicilis... tot i que des de que hi som encara no n’hi ha hagut. 

La ciutadania és conscient de la transició del cos de seguretat del poble?

En principi no, sabien que hi havia un cos de vigilants i que no tenim les mateixes funcions però saben que ara hi ha el de Policia tot i que encara ens queden funcions per desplegar. Saben que hi ha hagut una evolució i progressivament anirà in crescendo. 

Per quin model policial aposta Martorelles?

Model de policia comunitària. Integrar la policia dins la comunitat i que la tasca policial no només la faci el cos sinó tota la comunitat per la seguretat al municipi i la millora de la pau social. 

Per exemple?

Treballar des de les escoles per educar els infants sobre temes de civisme i seguretat viària amb la participació d’agents de la policia. La prevenció dels veïns que veuen un vehicle que no és de la zona i que porta dies voltant per allà, si ells agafen les dades i ens avisen...

És un model molt utilitzat?

No, hi ha policies que són més reactives per les necessitats del municipi. Mossos d’Esquadra sí que té algunes unitats de proximitat, però una bona part de la seva feina és investigació i reacció de determinats successos. Hi ha policies que només tenen un model de proximitat, que és una part de la policia comunitària, però no arriben a desenvolupar-la del tot. I després hi ha policies més burocràtiques... Cada policia és un món tot i que cada cop hi ha més cossos que aposten pel model comunitari.

Per què?

Una de les raons és la crisi econòmica. La policia de barri famosa consistia en tenir molta gent per tot el territori i amb la crisi no hi havia diners per mantenir-ho. Aleshores, es fa un model comunitari atacant directament el problema i intentar resoldre’l. 

Quines són les primeres passes que ha de marcar-se una policia acabada de néixer?

El primer és tenir un nivell policial bàsic d’investigació d’accidents de trànsit, d’atestats, de recollida de denúncies, un servei de proximitat dins el model comunitari... I a partir d’aquí començar a evolucionar. Ara no podem plantejar-nos tenir una unitat canina. Primer hem de consolidar un bon servei bàsic i a partir d’aquí anar assolint objectius. No podem començar la casa per la teulada. Una vegada tinguem la plantilla al 100% començarem, per exemple, a treballar la seguretat viària a les escoles. 

"No busquem “rambos”, sinó gent que tingui cap i sigui amable però que també s’imposi quan sigui necessari" 

Quan s’acabarà de desplegar del tot el cos de policia?

Espero abans de maig del 2019 tenir, almenys, el 90% de la plantilla. 

Has participat com a observador en el procés de selecció dels agents del cos, quin perfil t’interessava més?

Un perfil multidisciplinari amb nocions bàsiques per treballar diferents àmbits i sobretot amb un perfil per treballar de manera comunitària. No busquem “rambos”, sinó gent que tingui cap i sigui amable però que també s’imposi quan sigui necessari. 

A nivell personal, has estat a cossos més grans i com a superior, què suposa aquesta nova etapa professional?

De moment, entrar a la història per ser el primer cap de la policia local de Martorelles. És un repte enorme, l’aprenentatge que he tingut a Badalona, Maçanet i Sant Fost m’ha servit com a doctorat en gestió policial. 

Quina és la policia perfecta?

Propera, eficaç, eficient i moderna. Adaptada a la societat que l’envolta, no podem quedar-nos fora de les xarxes socials per exemple.

És una professió desagraïda?

Una bona part sí perquè tothom vol tenir un policia a la porta de casa excepte quan fa alguna cosa malament: quan es passa un semàfor, o fa alguna infracció, molesta al veí o porta el gos sense lligar... A vegades, un “gràcies” o una carta d’agraïment et fa sentir molt bé. A les crítiques ja hi estem acostumats. 

Quins són els principals focus a actuar a Martorelles?

Crec que tenim un problema amb el trànsit i el tindrem encara més gran amb l’arribada d’Amazon al polígon. Generarà un flux de vehicles molt important que comportarà que vinguin altres empreses al voltant i pot ser que vingui algú a aprofitar-se de la situació. Hem d’avançar-nos abans que passi quelcom. També tenim la problemàtica dels gossos, hem estat parlant i engegarem una campanya informativa breu i després començarem a sancionar. 

Parlant de campanyes informatives, heu creat un compte de twitter de la policia. De què informarà?   

Ara mateix informem i donem consells de prevenció per les revetlles, per l’onada de calor, restriccions de trànsit, incidències, campanyes...

Serà un canal de retorn pel ciutadà?

No. Si és una urgència, el ciutadà pot fer servir el telèfon que és el 935792123 o apropar-se a les nostres dependències.

Per últim, per quin espai et perdries a Martorelles?

La Masia de Carrencà, aquell pati m’inspira tranquil·litat.   

Darrera actualització: 14.01.2019 | 13:49

Imatges

Daniel Limones